Békás szoros
Látnivaló Kirándulás Program Szállás Étterem Üzlet Múzeum Erdély Fotók Index
Videó 3D Panoráma fotók Elérhetőség

Békás szoros panorámafotókkal

Videó a Békás szoroson való áthaladásról:

Békás szoros
Békás szoros

2009 augusztus 15. Gyergyószentmiklós, Békás szoros

Nem mindennapi találkozás történt ezen a napon, Erdély egy nagyon távoli pontján. Utam során sokszor megállok fotózni. Olyan is előfordult már, hogy elhaladtam egy érdekes épület, esemény vagy életkép mellett, és néhány száz méter után mégis visszafordultam, hogy később majd otthon ne csak elmesélni tudjam, hanem megmutatni is, hogy mit láttam. Erre az útra vittem magammal Gyuláról szóló ismertetőket több nyelven magyarul, angolul, románul. Gyergyószentmiklóst elhagyva, egy nagyon szépen faragott kapualjban a padon idős bácsik ültek. Visszakanyarodtam, hogy készítsek róluk egy fotót és hogy beszélgessek velük. Ha már eljöttem ilyen messzire, és megnézem gyulaiként e vidéket, lássanak ők is városomról valamit, ezért átadtam nekik egy-egy kis olvasnivalót, amit a Gyulai Turisztikai Hivatal állított össze az útra. Szívesen vették a kis ajándékot. Kisvártatva a kapuban megjelent egy idős néni az unokájával, akivel szóbaelegyedtem. Hamar kiderült, hogy gyulai kötődésük van és nem is akármilyen.

Az unokája Burján Hajnalka, aki a képen is látható, súlyos rendellenességgel született. Beszélni nem tudott még nagyobb gyermekkorában sem. Nehezen illeszkedett be a környezetébe. Szülei útra keltek, hogy segítsenek neki orvost találni. Egy budapesti klinikán említették nekik, hogy Gyulán van egy intézmény, ahol kifejezetten ilyen jellegű esetekkel foglalkoznak és biztosan tudnak majd segíteni Hajnikán is. Összegyűjtötték az iskoláztatáshoz szükséges anyagiakat, megkeresték az intézményt és megszervezték a kislány gyulai taníttatását. Hajni és a nagymamamája hálásan és boldogan küldte üdvözletét a Haruckern János Közoktatási Intézmény Gyógypedagógiai részlegében dolgozóknak. Ők voltak azok, akik megváltoztatták Hajni életét, megtanították beszélni, írni, olvasni. A nagymama hosszan mesélt az életükről, a román forradalom idején átélt megpróbáltatásokról, a "mégis Erdélyt" választásról. Ma már egyedül el tud menni vásárolni, természetesen a családja mellett él, akik segítenek neki mindenben.
Különös élmény volt számomra, hogy egy ilyen gyulai kötődésű hírrel, üdvözlettel térhetek haza és büszkén hallottam, hogy a gyógypedagógusoknak ilyen messzire eljutott jóhírük. Jó volt látni a könnyektől meghatott boldog nagymamát és unokáját.

Amikor azt halljuk, nincsenek véletlenek, elgondolkozunk. Talán igaz lehet, talán nem. De vajon véletlen-e egy ilyen találkozás? Mennyire valószínűtlen, hogy épp egy olyan intézmény egykori lakójával találkozunk Gyulától több száz kilóméterre gyulainként a hegyekben, amely intézmény lakóinak ünnepekkor szerény ajándékcsomaggal kedveskedünk? Ez nekem volt ajándék, Tőlük. Vagy a "nincsenek véletlenektől".

Pénzes Sándor

Gyergyószentmiklóst elhagyva a hegyeken át elérkezünk a Gyilkos tóhoz és a Békás szoroshoz:

Betöltés után használja teljes képernyős módot ezzel az ikonnal:A panoráma fotók 4-5 MB-osak.

Panorámafotók Békás szoros:

Gyilkos tó
A Gyilkos tó előtt

Békás szoros
A Békás-szoros felé vezető út

Békás szoros
Egyre nagyobb sziklák - Békás szoros

Békás szoros
Egy szikla tetejéről készített panoráma kép árusokkal - Békás szoros

Békás szoros
Itt már "igazi" óriás sziklák gyűrűjében egyre szorosabb a helyzet.
Békás-szoros

Békás szoros
Békás szoros

Vissza Erdélybe

 


Gyulai szálláshelyek Gyulai éttermek, szórakozóhelyek

Gyula szállás 

Vendéglátóhelyek

Gyula múzeum

Gyula programok

Gyula térkép

Erdély

Jogi nyilatkozat